کاسپین متال

برترین تامین کننده ورق استیل و فلزات رنگی

ورق گالوانیزه

تاریخچه ورق گالوانیزه

می توان گفت که ورق گالوانیزه درسال ۱۷۴۲ ، زمانی که یک شیمیدان فرانسوی به نام ملوین در یک سمینار اقدام به ارائه روشی برای پوشاندن.آهن با فروبردن آن در مذاب روی نمود،قدم به عرصه نهاد. در سال ۱۸۳۶ سورل که او نیز یک شیمیدان فرانسوی بود ، روشی دیگر را برای پوشش آهن با روی پیشنهاد داد به این صورت که پس از تمیز نمودن اولیه آن با اسید سولفوریک و فرو بردن آن درفلاکس کلرید آمونیوم ، حاصل می شد . پروسه گالوانیزه ، از میان صدها روش موجود برای محافظت از خوردگی در ۱۴۰ سالی که پشت سر نهاده ایم ، موفقیت های تجاری انکار نشدنی کسب نموده است.

ورق گالوانیزه چیست؟

به آهنی که به وسیله روی پوشش داده می شود ورق گالوانیزه می گویند . ویژگی این ورق آن است که حتی اگر پوشش آن شکستگی شده و یا از بین برود، دچار زنگ زدگی نخواهد شد و از این امر محفوظ است.آسیب‌پذیری بالای فولاد و آهن در برابر اکسید شدن سبب شده است تا استفاده از ورق سرد در صنایع مختلف مورد توجه قرار گیرد. همانطور که گفته شد، این ورق از دسته ورق‌های سرد است. این نوع ورق کاربردهای بسیار زیادی در صنعت دارد. این ورق‌ها با استفاده از فلز روی پوشش‌دهی می‌شوند و به همین دلیل مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند. پوشش سطحی فلز روی بر روی این ورق در حدود 80 تا 120 میکرون است.

 

رایج ترین روش تولید ورق گالوانیزه

1. آماده سازی سطح:

  • چربی زدایی: ورق ها با محلول های قلیایی و برس های مخصوص شستشو داده می شوند تا هرگونه چربی، اکسیداسیون و آلودگی از سطح آنها پاک شود.
  • شستشو: ورق ها با آب تمیز شستشو داده می شوند تا محلول های قلیایی باقی نمانند.
  • اسیدشویی: اگر زنگ زدگی روی ورق ها وجود داشته باشد، با غوطه ور شدن در اسیدسولفوریک پاک و سپس دوباره با آب شستشو داده می شوند.
  • فلاکس: ورق ها در محلول فلاکس روی-آمونیوم کلرید غوطه ور می شوند تا سطح آنها برای گالوانیزه شدن آماده شود.

2. گالوانیزاسیون:

  • حمام مذاب روی: ورق ها در حمام مذاب روی با دمای حدود 450 درجه سانتی گراد غوطه ور می شوند.
  • واکنش شیمیایی: روی مذاب با آهن سطح ورق واکنش می دهد و یک لایه آلیاژی تشکیل می دهد.
  • لایه محافظ: پس از خارج شدن از حمام، روی سطح ورق با اکسیژن هوا واکنش می دهد و لایه محافظی از اکسید روی و کربنات روی ایجاد می شود.

3. عملیات نهایی:

  • خنک سازی: ورق ها به آرامی خنک می شوند تا از ترک خوردن لایه گالوانیزه جلوگیری شود.
  • بازرسی: ورق ها از نظر کیفیت و ضخامت پوشش گالوانیزه بررسی می شوند.
  • برش و بسته بندی: ورق ها به ابعاد مورد نظر برش داده شده و بسته بندی می شوند.

کاربردهای ورق گالوانیزه

در بسیاری از موارد، ورق‌ها و محصولات تولید شده از آن‌ها در موقعیت‌های آسیب‌زا نگهداری و قرار داده می‌شوند که وجود رطوبت بالا سبب می‌شود تا این محصولات به سرعت دچار زنگ‌زدگی شوند. در این موارد، استفاده از این ورق می‌تواند بسیار کمک کننده باشد و همین موضوع سبب استفاده از این ورق در کاربردهای مختلف گردیده است. در ادامه چندین مورد از کاربردهای ورق سرد را برای شما ارائه خواهیم داد.

  1. ساخت و تولید مخازن ثابت و متحرک مثل تانکرها؛
  2. ساخت انواع وسایل آشپزخانه از جمله ماشین لباسشویی و یخچال؛
  3. ساخت و تولید انواع لوله، پروفیل و سایر محصولات گالوانیزه فولادی؛
  4. ساخت بدنه و سقف سالن‌ها و سوله‌های بزرگ؛
  5. ساخت انواع تابلوهای برق شهری یا صنعتی.

کاربردهای ورق گالوانیزه 6 متری

سطح صیقلی و صاف ورق‌های گالوانیزه 6 متری و نیز مقاومت بالای آن‌ها سبب شده است تا این محصول در کاربردهای مختلف و صنایع گوناگون مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله این کاربردها و صنایع می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صنایع خودروسازی و تجهیزات آن

این ورق در صنعت خودروسازی به عنوان ماده اولیه مورد استفاده قرار می‌گیرد و در بخش‌های مختلف خودرو به عنوان قطعات و سازه‌های مختلف به کار می‌رود.

  • کشاورزی

ورق فولادی گالوانیزه در صنعت کشاورزی نیز کاربردهای متعددی دارد. این نوع ورق، به دلیل خاصیت مقاومت در برابر زنگ زدگی و دوام بالا، مناسب برای شرایط آب و هوایی سخت است و در کاربردهایی چون ساخت سازه‌های گلخانه‌ای، سیستم‌های آبیاری و … استفاده می‌شود.

  • سقف‌های موقت و دائمی

این محصول به دلایل زیادی همچون مقاومت به زنگ زدگی، خواص آب بندی، زیبایی ظاهری و … در ساخت سقف‌های موقت و دائمی استفاده می‌شود.

  • پنل و لوله‌سازی

این ورق در ساخت و تولید پنل‌های ساختمانی، پنل‌های صنعتی، لوله‌های آب و فاضلاب و لوله‌های نفتی و گازی کاربرد گسترده‌ای دارد.

  • تولید بشکه و تانکرهای ذخیره‌سازی

بشکه‌ها و تانکرهای ذخیره‌سازی از جمله وسایل است که برای نگهداری و حمل و نقل مواد مختلف مانند سوخت، شیمیایی‌ها، مواد غذایی و آب استفاده می‌شوند. این مواد در برخورد با هوا و عوامل زیستی می‌توانند خوردگی و زنگ زدگی را تجربه کنند. با استفاده از ورق سرد در ساخت بشکه و تانکرهای ذخیره‌سازی، می‌توان از خوردگی و زنگ زدگی جلوگیری کرده و عمر مفید این وسایل را افزایش داد.

مزایای ورق گالوانیزه

  1. هزینه کمتر نسبت به دیگر روشهای معمول جلوگیری از خوردگی روش گالوانیزاسیون هزینه کمتری خواهد داشت.
  2. هزینه کمتر برای تعمیرات و نگهداری به این دلیل که در گالوانیزاسیون به تعمیرات هزینه بر نیاز ندارد توصیه می شود که حتی درشرایطی که انجام این عمل نسبت به سایر روشهای جلوگیری از خوردگی هزینه بیشتری دارد باز هم از این روش استفاده شود.
  3. طول عمر بالا طول عمر ورقهای پوشش داده شده با روی‏ در محیط هایی که خوردگی در آنها بالا است ، چیزی درحدود ۲۰ تا ۳۰ سال می باشد.
  4. اعتبار استانداردهای متفاوت در رابطه با گالوانیزه کردن ورقهای فولادی، درزمینه ایجاد پوششهای نازک بحث می شود و این نشانگر آن است که طول عمر و شیوه ی عملکرد لایه روی‏، برای مصرف کننده قابل اعتماداست.
  5. مقاومت بالای پوشش پوششی که از طریق گالوانیزه ایجاد می شود بخاطر داشتن یک ساختار متالورژیکی ویژه، از مقاومت مناسبی در برابر صدمات مکانیکی، اصطکاک و خوردگی برخوردار است.
  6. محافظت خودکار در برابر صدمات محیطی این پوششها بخاطر آنکه در فولاد نفوذ کرده و به عنوان کاتد عمل نمایند،توانایی این را دارند که مقاطع ریز موجود در روی سطح فولاد را در برابر صدمات محیطی و خورندگی، محافظت کنند.
  7. محافظت کامل پوشش بوجود آمده قادر است تمام نقاط و سطوح فولاد را اعم از گوشه ها، جاهای کوچک و فرورفتگی ها را پوشش داده و از زنگ زدگی آنها پیشگیری نماید. در این زمینه هیچ پوششی از پوشش گالوانیزه بهترعمل نمی کند.
  8. کنترل راحت پوشش گالوانیزه به آسانی و بدون نیاز به انجام هیچ آزمایش مخربی و فقط به وسیله چشم قابل بررسی و بازرسی است (در شرایط خاصی که لازم است برای کنترل کیفیت تضمین ارائه شود، بایستی آزمایش های مخرب انجام شود.
  9. دستیابی به هدف در مدت زمان کم : وقتی که لازم باشد ورقهای گالوانیزه در محل بکار برده شود، در این حالت دیگر نیاز نیست زمانی برای آماده کردن سطح، رنگ کردن و یا بازرسی صرف شود
  10. محافظت کامل توسط پوشش گالوانیزه پروسه گالوانیزه به شرایط آب و هوائی وابسته نیست.

معایب ورق گالوانیزه

در کنار مزایای قابل توجه ورق گالوانیزه، معایبی هم وجود دارد که باید قبل از استفاده از آن ها در نظر گرفته شوند. قیمت ورق گالوانیزه به دلیل فرآیند تولید پیچیده و مواد اولیه خاص، بیشتر از ورق‌ های فولادی معمولی است. جوشکاری ورق گالوانیزه به دلیل ایجاد گازهای سمی و دود مضر، نیازمند مهارت و تجهیزات خاص است. تنفس این گازها می‌ تواند به سلامتی جوشکار آسیب برساند.

فرآیند گالوانیزاسیون می‌ تواند آلاینده‌ هایی را در هوا و آب آزاد کند که به محیط زیست آسیب می‌ رسانند. اگرچه که ورق‌ های گالوانیزه را می‌ توان رنگ‌ آمیزی کرد، اما به دلیل وجود لایه روی، چسبندگی رنگ به طور کامل تضمین نمی‌ شود و ممکن است در گذر زمان پوسته پوسته شود.

ورق‌ های گالوانیز شده به دلیل وجود فلز روی، به طور کامل قابل بازیافت نیستند و فرآیند بازیافت آنها پیچیده‌ تر و پرهزینه‌ تر است. در برخی موارد، ضخامت پوشش گالوانیزه در سطوح مختلف ورق یکسان نیست که منجر به خوردگی موضعی و کاهش عمر ورق می شود.

استفاده از این ورق ها در برخی مصارف مانند تانکرهای آب آشامیدنی به دلیل احتمال آلودگی آب، مناسب نیست. در فرآیند گالوانیزاسیون، ممکن است زوائد و برجستگی‌ هایی روی سطح ورق ایجاد شود که نیاز به برطرف کردن آنها وجود دارد. اگرچه ورق‌ های گالوانیزه از مقاومت بالایی برخوردارند، اما در برابر ضربه‌ های شدید ممکن است دچار آسیب و ترک خوردگی شوند. به دلیل وجود لایه روی، شکل‌ دهی ورق‌های گالوانیزه به خصوص در خم‌های تند، دشوارتر از ورق‌ های فولادی معمولی است.

با وجود معایب ذکر شده، ورق‌ های گالوانیزه به دلیل مزایای متعددی مانند مقاومت بالا در برابر خوردگی، عمر طولانی و استحکام بالا، در بسیاری از مصارف صنعتی و ساختمانی کاربرد گسترده‌ ای دارند. انتخاب ورق گالوانیزه یا ورق‌ های دیگر به شرایط و نیازهای خاص هر پروژه بستگی دارد.

ورق گالوانیزه از کجا تهیه کنیم ؟

مجموعه کاسپین متال با داشتن مشاورینی مجرب و با سابقه، شما را در انتخابی درست راهنمایی میکند تا خریدی مطمئن را برای شما به ارمغان آورد. از طرق مختلف با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

‫5/5 ‫(2 نظر)